Jesienny makaron z tofu i grzybami

20 minut

proste

2 osoby

Czym się zachwycić, gdzie szukać pociechy, natchnienia, gdy paleta barw na zewnątrz coraz uboższa, chłodne powietrze popędza spacery, a wśród sezonowych warzyw dominują bulwy i korzenie?
Lecz któż powiedział, że naga gałąź za brzydką ma uchodzić, a wszechobecne brązy i szarości, to smutku kolory?
Listopad daruje łatwe zachwyty, nakazuje przyjrzeć się schyłkowi natury, który przecież jest konieczny dla wiosny. 
Korzystając z darów późnej jesieni staram się przenieść je do kuchni i gotuję danie z dymnym posmakiem i w barwach otaczającego mnie krajobrazu.

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
1 kostka tofu naturalnego lub wędzonego
120g brązowych pieczarek
1 średniej wielkości cebula
kilka łyżek dowolnego zielonego pesto (bazyliowe, pietruszkowe, z rukoli)
1 i 1/2łyżki sosu sojowego
1łyżeczka wędzonej papryki
szczypta ostrej papryki
1łyżeczka suszonego tymianku
niewielka garść orzechów włoskich
płatki drożdżowe
makaron spaghetti

Wskazówki

1.
Do miski wrzuć pokrojoną w piórka cebulę, obrane i pokrojone na plasterki pieczarki i pokrojone w kostkę tofu. Dodaj przyprawy i sos sojowy, dokładnie wymieszaj. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w 180 stopniach C.
Oznacz jako zrobione
2.
W tym czasie ugotuj makaron, a następnie wymieszaj z pesto, Dołóż pozostałe składniki, delikatnie wmieszaj je w makaron, całość posyp orzechami i płatkami drożdżowymi.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *