Klasyczny hummus
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
400 g ugotowanej ciecierzycy lub ze słoika | |
1 ząbek czosnku | |
85 g tahini | |
1 łyżeczka mielonego kuminu | |
2 łyżki soku z cytryny | |
sól, pieprz | |
kilka łyżek zimnej wody (ok. 100 ml) |
Do podania:
oliwa | |
sumak | |
czarnuszka |
Wskazówki
1.
Przygotowanie:
Do miski przełóż ciecierzycę, tahini, czosnek, kumin, sok z cytryny, dodaj sól i pieprz. Składniki połącz blenderem. Dodaj kilka łyżek zimnej wody i ponownie zblenduj. Sprawdź, czy konsystencja Ci odpowiada, jeśli hummus jest za gęsty dodaj jeszcze trochę wody. Idealna konsystencja jest wtedy, gdy hummus jest aksamitny i nie jest 'zbity'.
Przełóż hummus do miski, skrop oliwą, posyp sumakiem/czarnuszką.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz