Klasyczny hummus

Oddalam pogodową burość aromatycznym, pysznym jedzeniem, które przywodzi na myśl ciepłe, kolorowe miejsca. 
Przygotowałam michę hummusu i ozdobiłam go ukochanym sumakiem. Zatapiam kawałek chleba w jego aksamitości i rozpływam się.
Wspaniały nie tylko do maczania w nim chlebka, ale też do rozmaitych połączeń na kanapce, na naleśniku, w tortilli, do podjadania razem z warzywami, to w nim uwielbiam! 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
400 g ugotowanej ciecierzycy lub ze słoika
1 ząbek czosnku
85 g tahini
1 łyżeczka mielonego kuminu
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
kilka łyżek zimnej wody (ok. 100 ml)
Do podania:
oliwa
sumak
czarnuszka

Wskazówki

1.
Przygotowanie:
Do miski przełóż ciecierzycę, tahini, czosnek, kumin, sok z cytryny, dodaj sól i pieprz. Składniki połącz blenderem. Dodaj kilka łyżek zimnej wody i ponownie zblenduj. Sprawdź, czy konsystencja Ci odpowiada, jeśli hummus jest za gęsty dodaj jeszcze trochę wody. Idealna konsystencja jest wtedy, gdy hummus jest aksamitny i nie jest 'zbity'. Przełóż hummus do miski, skrop oliwą, posyp sumakiem/czarnuszką.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *