Kolorowy bowl
Reviews
Ingredients:
Adjust Servings
| 1 opakowanie tofu | |
| 2łyżki miodu | |
| 1łyżka octu ryżowego | |
| 4łyżki sosu sojowego | |
| 2łyżki sosu Sriracha | |
| 3łyżeczki oleju sezamowego | |
| Dodatkowo: | |
| awokado | |
| czarny sezam | |
| wegański majonez | |
| sos Sriracha | |
| ugotowany ryż | 
Składniki na piklowane warzywa
| 2 marchewki, pokrojone we wstążki | |
| kilka rzodkiewek, pokrojonych w plasterki | |
| 100ml octu ryżowego | |
| 1⁄2 szklanki wody | |
| 60g cukru | |
| 10ziarenek pieprzu | |
| 1łyżeczka soli | |
| 1ząbek czosnku, zgnieciony nożem | 
Directions
			
				1.			
				
					
					
			
					Zacznij od przygotowania piklowanych warzyw. Wszystkie składniki, prócz marchewki i rzodkiewki połącz w garnku i zagotuj, pozostaw na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Odstaw z ognia, dodaj warzywa, zamieszaj, przykryj pokrywką i zostaw na przynajmniej 2 godziny.
										
					
						
						Mark as complete
					
				
			
				2.			
				
					
					
			
					A teraz tofu. Pokrój je w plastry. Pozostałe składniki wymieszaj w misce. Tofu podsmaż chwilę z dwóch stron na odrobinie oleju, a następnie dodaj sos i smaż z dwóch stron, aż tofu się zarumieni i wchłonie cały sos.
										
					
						
						Mark as complete
					
				
			
				3.			
				
					
					
															
									 
								
													
										
					
			
			W misce ułóż ugotowany ryż, udekoruj go piklowaną marchewką i rzodkiewką, pokrojonym w plastry awokado, usmażonym tofu, całość posyp sezamem. Na koniec wymieszaj pożądaną ilość wegańskiego majonezu z sosem Sriracha, ja połączyłam łyżkę majonezu z jedną łyżeczką sosu, ale ilość dostosuj do swoich preferencji ostrości.
											 
								
													
						
						Mark as complete
					
				
 
		 
		 
		
Dodaj komentarz