Konfitowane pomidorki na ubitej fecie
Reviews
Ingredients:
Adjust Servings
300g pomidorków koktajlowych | |
2 małe ząbki czosnku | |
kilka listków bazylii | |
oliwa z oliwek | |
sól, pieprz |
Ubity ser feta
200g sera feta | |
4łyżki jogurt greckiego | |
1łyżka soku z cytryny | |
1/2ząbka czosnku |
Directions
1.
Przygotowanie pomidorków
Pomidorki ułóż na wyłożonym papierem do pieczenia naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Czosnek obierz i pokrój na mniejsze kawałki, rozłóż na pomidorkach, dopraw solą i pieprzem, dodaj listki bazylii, a całość obficie zalej oliwą z oliwek. Włóż na ok. 45 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C.
Mark as complete
2.
Przygotowanie sera
Wszystkie składniki zmiksuj blenderem. Konsystencja powinna przypominać hummus. Jeśli wg Ciebie będzie zbyt gęste lub słone dodaj więcej jogurtu lub soku z cytryny.
Wyłóż masę na talerz, na wierzchu poukładaj pomidorki, skrop oliwą z oliwek i dopraw wedle uznania. Podawaj z chlebem, bagietką lub focaccią.
Do podania opcjonalnie: kumin, pieprz, oregano, płatki chilli, oliwa z oliwek,

Mark as complete
Dodaj komentarz