Placki z ricotty z lemon curdem
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej | |
1łyżeczka sody | |
1łyżeczka proszku do pieczenia | |
szczypta soli | |
125ml ricotty | |
1/2szklanki mleka | |
2 jajka | |
1/2łyżeczki ekstraktu z wanilii | |
skórka starta z jednej cytryny |
Lemon curd (wg przepisu rozkoszny.pl)
2 cytryny | |
1/2szklanki cukru | |
1/2łyżeczki soli | |
3 jajka | |
120g zimnego masła |
Wskazówki
1.
Przygotowanie placuszków
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Do żółtek dodaj mleko, ricottę, ekstrakt z wanilii i wymieszaj trzepaczką. Do masy dodaj mąkę, sodę, proszek, sól i skórkę z cytryny i całość wymieszaj mikserem. Dołóż ubite białka i delikatnie wmieszaj je łyżką. Smaż placki na rozgrzanej patelni, przed pierwszą turą dodaj odrobinę oleju. Placuszki są bardzo puszyste, dlatego potrzebują nieco więcej czasu, by całkowicie się usmażyły, dlatego smaż je na niewielkim ogniu.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie lemon curdu
Jajka roztrzep z cukrem i solą. Spaż cytryny wrzątkiem, osusz je, zetrzyj skórkę i dodaj ją wraz z sokiem do jajek. Gotuj na niewielkim ogniu, często mieszając. Doprowadź do zagotowania i poczekaj, aż całość zgęstnieje. Zdejmij garnek z ognia i dodając po kawałku masła miksuj za pomocą blendera, aż powstanie gładka masa. Przełóż lemon curd do słoiczka, pozostaw do wystygnięcia i schowaj do lodówki, gdzie zgęstnieje i zrobi się jeszcze bardziej puszysty.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz