Spitzbuben
Reviews
Ingredients:
Adjust Servings
| 300g mąki pszennej | |
| 200g zimnego masła | |
| 100g cukru pudru | |
| 1 jajko | |
| 1 opakowanie cukru wanilinowego | |
| 1łyżeczka proszku do pieczenia | |
| 1 szczypta soli | |
| dowolny gęsty dżem |
Directions
1.
Przygotowanie ciasta
Ze wszystkich składników prócz dżemu zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
Mark as complete
2.
Pieczenie ciasteczek
Wykrawaj ciasteczka za pomocą foremki lub szklanki. W połowie ciasteczek mniejszą foremką wykrój wzorek. Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 7 minut, aż lekko się zarumienią. Ostudzone pełne ciasteczka posmaruj dżemem i przykryj tymi z dziurką. Udekoruj cukrem pudrem i się rozkoszuj.
Mark as complete

Dodaj komentarz