Spitzbuben
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
300g mąki pszennej | |
200g zimnego masła | |
100g cukru pudru | |
1 jajko | |
1 opakowanie cukru wanilinowego | |
1łyżeczka proszku do pieczenia | |
1 szczypta soli | |
dowolny gęsty dżem |
Wskazówki
1.
Przygotowanie ciasta
Ze wszystkich składników prócz dżemu zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
Oznacz jako zrobione
2.
Pieczenie ciasteczek
Wykrawaj ciasteczka za pomocą foremki lub szklanki. W połowie ciasteczek mniejszą foremką wykrój wzorek. Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 7 minut, aż lekko się zarumienią. Ostudzone pełne ciasteczka posmaruj dżemem i przykryj tymi z dziurką. Udekoruj cukrem pudrem i się rozkoszuj.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz