Tofu ulubione

Muszę Wam się szczerze przyznać, że nie lubię obiadów. Nie lubię nad nimi myśleć, gotować w ciągu dnia, a i tak najbardziej miałabym ochotę na fikuśne kanapki. Czasem ulegam ochocie, a czasem daję przemówić rozsądkowi i godzę się na ciepły posiłek. Wtedy mam swoje warunki, ma być szybko i prosto. Przychodzi do mnie często z pomocą tofu w słodko-słonym wydaniu. Wystarczy jeszcze ugotować ryż i jakieś warzywko, a jak mam ochotę na więcej kolorów, to komponuję różnorodnego bowla i dodaję, co mam – awokado, rzodkiewki, orzechy, marchewkę, tu pasuje wszystko!

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
kostka tofu naturalnego
100 g ryżu
groszek cukrowy
szczypiorek
1 łyżka oleju
Do tofu:
3 łyżki mąki ziemniaczanej
75 ml wody
25 ml sosu sojowego
2 łyżki miodu/syropu klonowego
1 łyżka startego imbiru
2 ząbki czosnku

Wskazówki

1.
Przygotowanie:
Ugotuj ryż i groszek cukrowy. Groszek możesz oczywiście zastąpić brokułem, fasolką szparagową, ulubionym warzywem. Tofu pokrój w kostkę, przełóż do miski, wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż tofu, aż się zacznie lekko rumienić. Pozostałe składniki do tofu wymieszaj w misce i wylej na patelnię. Mieszając od czasu do czasu czekaj, aż sos odparuje i obklei tofu. W misce ułóż ryż, groszek lub inne warzywko i tofu, posyp pokrojonym drobno szczypiorkiem. Gotowe!
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *