Ciasto cytrynowe z malinami
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
2szklanki mąki pszennej | |
1łyżeczka proszku do pieczenia | |
1/2łyżeczki sody | |
szczypta soli | |
skórka starta z 1 cytryny | |
sok wyciśnięty z jednej cytryny | |
3łyżki rozpuszczonego masła | |
2 jajka | |
1/2szklanki miodu/syropu klonowego | |
1/2szklanki jogurtu greckiego | |
1szklanka malin |
Wskazówki
1.
Połącz ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sodę, sól, skórkę z cytryny).
Oznacz jako zrobione
2.
Do oddzielnej miski wbij jajka, rozmieszaj je widelcem, a następnie dodaj masło, miód/syrop klonowy i sok z cytryny.
Oznacz jako zrobione
3.
W miksturę wmieszaj suche składniki, na koniec dodając jogurt. Gdy całość będzie dokładnie połączona dorzuć maliny i delikatnie wmieszaj je w miksturę. Kilka malin możesz zostawić do ozdobienia wierzchu ciasta. Przełóż do keksówki (u mnie 25×12) lekko wysmarowanej masłem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. Komu nie dość słodko może całość oblać lukrem. Niechaj wymiesza szklankę cukru pudru z łyżką wody i gotowe!
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz