Mini tarty bardzo czekoladowe z figami
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
120g mąki pszennej | |
30g kakao | |
30g cukru pudru | |
75g masła | |
1 żółtko | |
dżem figowy |
Nadzienie czekoladowe
135g masła | |
110g gorzkiej czekolady (ja użyłam 75% kakao) | |
2 jajka | |
60g cukru |
Wskazówki
1.
Wymieszaj mąkę, kakao i cukier puder, dodaj masło pokrojone w kostkę i całość połącz mikserem. Dodaj jajko i odrobinę wody, zmiksuj lub zagnieć rękoma ciasto, uformuj kulę i włóż na 1 godzinę do lodówki.
Oznacz jako zrobione
2.
Nastaw piekarnik na 200 stopni. Foremki na tarty natłuść odrobinę masłem. Ciasto wyjmij z lodówki, podziel je na 3 części i każdą rozwałkuj na okrąg. Wyłóż foremki ciastem, ponakłuwaj widelcem i włóż do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Gdy ten będzie rozgrzany piecz tarty przez 10 minut.
Oznacz jako zrobione
3.
Na podpieczonym spodzie rozprowadź konfiturę figową. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść ją wraz z masłem w kąpieli wodnej. W misce zmiksuj jajka z cukrem, a następnie połącz z czekoladową masą. Przełóż masę na tarty. Piecz w 180 stopniach przez ok 20-25 minut.
Upieczone tarty możesz dodatkowo ozdobić świeżymi figami.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz