Dyniowe gnocchi

75 minut

medium

4 osoby

Możecie mi wierzyć, że za takie monety można wiele kupić.
Ja uzbierałam na niemal niekończące się wyrazy wdzięczności, dźwięki mlaskania, ochów i achów, pochwały w kierunku dania i moim.
To są co prawda bezcenne reakcje, ale myślę, że z taką zapłatą spokojnie starczyłoby jeszcze na jakieś usługi u domowników. Następnym razem rozegram to lepiej.

Reviews

Ingredients:

Adjust Servings
500g ugotowanych ziemniaków
500g upieczonej dyni Hokkaido
50g mąki ziemniaczanej
150g mąki pszennej
1 szczypta gałki muszkatołowej
1 żółtko
1 całe jajko
1 szczypta soli
Pozostałe składniki
100g masła
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka miodu
ser z niebieską pleśnią, np. Lazur
świeżo mielony pieprz

Directions

1.
Dynię pokrój na mniejsze kawałki, usuń pestki, kawałki dyni poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, do miękkości dyni, zajmie to ok. 40-50 minut. Gdy wystygnie usuń skórkę, a miąższ zmiksuj blenderem na purée.
Mark as complete
2.
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, do miękkości. Rozgnieć je tłuczkiem na purée.
Mark as complete
3.
W misce połącz dynię, ziemniaki, przesiane obie mąki, gałkę muszkatołową, sól oraz jajka. Całość połącz w jednolitą kulę, ciasto będzie dość lepkie. Na podsypanej mąką stolnicy rozłóż kawałek ciasta, rozpłaszcz go na placek o grubości ok. 1,5-2 cm i za pomocą szklanki o niedużej średnicy wycinaj kółka. To samo zrób z resztą ciasta. W dużym garnku zagotuj wodę, lekką ją posól. Do wrzącej wody wrzucaj kluski i gotuj ok. 2 minuty lub do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię, wówczas daj im jeszcze kilka sekund.
Mark as complete
4.
Na patelni rozpuść masła, gdy zacznie się pienić dodaj miód, następnie posiekane orzechy włoskie i tymianek. Smaż do momentu, gdy masło zrobi się złoto-brązowe i całość dokładnie się połączy. Ugotowane kluski wyłóż na talerz i polej zawartością patelni. Posyp pokruszonym serem, udekoruj świeżym tymiankiem i zmielonym pieprzem. Kluski są równie przepyszne w wersji odsmażanej. Można je podsmażyć z dwóch stron na odrobinie masła, wówczas zyskają chrupiącą skórkę i twardszą konsystencję.
Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *